sunporno.com

Over mij

Mijn naam is Marijke Smuller, ik ben geboren in Suriname. Sinds de jaren ‘70 ben ik woonachtig in Nederland.

In mijn geboorteland Suriname heb ik als kind veel getekend en gekleurd,  op deze wijze kon ik mij creatief uiten en mijn ideeën vormgeven. Suriname is kleurrijk en mooi, ik heb mijn ogen goed de kost kunnen geven, dit palet aan kleuren komt vaak aanbod binnen mijn schilderkunst. Naar mate de jaren verstreken kon ik de schilderkunst verder ontwikkelen en vormgeven. Tijdens de jaren ‘ 80 heb ik in de stad Groningen tekenlessen gevolgd op de volksuniversiteit.  Vervolgens heb ik op de school van handenarbeid algemene schildertechnieken gehad. Van de kunstenares Dina Belga ( Wagenborg), heb ik de liefde voor aquarelleren geleerd, en veel stillevens geschilderd. Dina is voor mij een belangrijke inspiratiebron geweest. Maria Clobus ( Hoogezand ), heeft mij de techniek van acryl en pastelkrijt bijgebracht.  Jan ter Beek, (Assen) is tot slot diegene die mij de olieverf techniek heeft geleerd.

In het begin heb ik veel stillevens geschilderd,wat ik zelf heel mooi heb gevonden.Naarmate de jaren voorbij gingen, ontstond ook de behoefte om mijn eigen stijl te ontwikkelen, een stijl dat de ontwikkeling maar ook de inspiratie vormt vanuit mijn achtergrond. Het schilderen vindt dan plaats vanuit een innerlijke.

Al experimenterend probeer ik mijn techniek uit te werken. Het is voor mij steeds weer een ontdekkingstocht met nieuwe vormen. Sfeer en kleur is voor mij heel belangrijk , het beïnvloed voor een groot deel mijn gevoel. De explosie van kleur en de creatie komt dan vanzelf opgang, ik voel mij ontzettend vrij om te schilderen. Het resultaat is steeds weer anders!

Vrouwen schilderen vind ik fascinerend, het heeft iets geheimzinnig en iets mysterieus. Zoeken naar mysterie is belangrijk, want deze is soms veel leuker en interessanter dan de werkelijkheid. In mijn dagelijks leven heb ik gewerkt met verstandelijk gehandicapten. Creativiteit en toewijding zag ik dagelijks terug  in mijn werk.  Mijn inspiratie haal ik ook uit de wereld om mij heen, ik hou van reizen, lezen, bijzondere gebeurtenissen en muziek. Inspiratie zit eigenlijk in alles en iedereen.

 

Al wat in de kunst belangrijk is, ligt voorbij de woorden.

(Georges Braque,  frans kunstschilder)

3 movs